Gambarajah : Daging Masak Merah |
Assalamualaikum.
Jom kita masuk dapur lagi. Dah lama tak share resipi kan? :)
Memandangkan dalam peti ais bekalan daging hari raya korban haritu ialah sangat banyak, maka kita makan daging je lah nampaknya. Tapi makan daging selalu pun tak elok jugak sebab daging lambat hadam dan tak elok untuk kesihatan lagi-lagi daging fresh ni kan. Orang ada darah tinggi janganlah berani-berani makan tak ingat dunia. Boleh bawak maut uolss. Ngeri!
Bahan-bahan yang diperlukan ialah ;
Bahan A ( diblend )
Cili kering
Bawang merah
Bahan B ( dihiris )
Bawang putih
Bawang besar
Halia
Cili Padi
Bahan C
Sos cili
Sos tiram
Sos tomato
Garam
Gula
Bahan D ( hiasan )
Aku guna timun yang macam dekat gambar atas ni.
Boleh letak lobak ke tomato ke. Ikut suka ye.
Okay mula-mula sekali kita hiris daging nipis-nipis.
Pastu kita rebus dengan Bahan A + sedikit garam sampai lembut. Kalau still tak lembut boleh tambah air.
Then dalam kuali lain, kita tumis Bahan B sampai naik bau.
Masukkan daging tadi. Kacau.
Bila dia dah mesra gitu, masukkanlah pula bahan D.
Kau rasa la sikit kot-kot tawar silalah tambah garam.
Siap dan boleh dihidang. :)
Selamat mencuba! :)
1 butterflies concerned.:
kamu...dah join giveaway tu kan?hee. ;)
Post a Comment