Followers

Pages

Wednesday, December 1, 2010

apa saya buat sepanjang orientation week?



Assalamualaikum.
22 november hingga 26 november lalu ialah minggu orientasi cikgu-cikgu baru di Negeri Sembilan. Negeri lain aku tak tahu sebab semua pun tak sama. Selepas dapat surat penempatan, semua kena terus pergi lapor diri ke sekolah masing-masing. Rushing gila masa tu. Aku dah la tak packing apa-apa langsung sebab bajet dapat sekolah dekat dengan rumah. Sekali hambik ko. Jauh dalam sanaa dia hantar. hahaha.



Sekolah aku tu ada empat orang cikgu baru yang melapor diri hari yang sama. Tapi aku lah orang paling last yang sampai. Nak dekat pukul 5 petang baru aku sampai sekolah. hee. Jumpa pengetua sekejap pastu cakap-cakap sikit pastu settle. Masa aku tengah lapor diri, kawan-kawan yang lain tengah mencari rumah sewa. Pantas dan efisyen betul diorang tu. :)




Ini breakfast pertama yang aku hadap kat Gemas tu. Mi rebus special nama dia tapi tak special pun. Biasa je rasa dia dan tak mampu buat aku rasa nak makan lagi. Poyo kan? hahaha. Kedai makan pagi-pagi kitorang jumpa kedai tu satu je. Dan sepanjang minggu orientasi, itulah satu-satunya kedai makan yang kitorang tuju sampaikan pekerja kedai tu pun dah kenal kot. hehehe :p




Jom aku kenalkan uols dengan kawan-kawan yang senasib dengan aku dapat SMK Gemas itu. Ini Una. Una ok bukan Yuna. Dia ni sama u dengan aku dulu tapi tak berapa kenal pun. Hahaha teruk betul perangai. :p Una berasal dari Pahang. Jauh. Tapi dari gemas tu tak berapa jauh dah kot entahla aku pun tak tahu. hee. Una mengajar Elektrik Domestik. :)




Ini pula Cik Kay. Kay ni dari UPSI dan akan mengajar geografi juga sejarah. Ha minah ni tinggi. Serius tinggi macam model. Bersyukur sangat aku dapat kawan tinggi macam dia ni sebab tak la aku nampak besar. Macam masa aku praktikal kat Kuantan dulu, dah la aku sorang yang tinggi yang lain kecik-kecik adik aku lagi tinggi kot, so memang aku kelihatan sangat besar la kalau berdampingan dengan diorang. Tak suke ok. So sekarang nak pakai heels pergi mengajar pun tak rasa ragu-ragu lagi sebab Kay juga suka pakai heels..yeayyyy! :)




This is the one and only kumbang dalam jambangan bunga. Uwekkk! termuntah sendiri. haha. Nama dia Rosmi. Rosmi ok bukan Rozmey. Aku je suka hati panggil dia Dr. Rozmey haritu nasib baik dia tak sampai hati nak lempang aku. kekeke :p Rosmi ialah cikgu Pendidikan Moral. Kesian dia sensorang je lelaki nak cari rumah sewa pun takde geng. Nasib baik haritu kawan-kawan dia yang dapat sekolah kat Jelai nak cari rumah sewa kat Gemas sebab Jelai takde rumah sewa. Alhamdulillah semua dah settle. :)




Hari kedua di minggu orientasi, kitorang ke Bahau sebab ada yang takde lagi ekaun KWSP. So, kat Bahau kitorang pun berjalan-jalan lah mengenal tempat orang. Aku lah yang paling gayat kot sebab tak pernah jalan-jalan kat Bahau. hahaha. Nasi ayam kat atas ni famous. Bukan nasi ayam gemas tapi nasi ayam tok wan. Kay tu la yang bagitau nasi ayam ni famous. Boleh tahan la sedap jugak. Nasi dia tak berminyak sangat, ayam dia pun sedap.




Dari Isnin sampai Jumaat, hari Khamis je yang kitorang berada kat sekolah sampai pukul 2 petang. Hari lain tak lekat langsung kat sekolah. Asik merayau je kat pekan gemas tu. Bukan ada kerja pun nak kena buat patutnya seminggu tu takyah ada kat sekolah pun takpe tapi dah arahan macam tu, kita ikut aje lah. Kerja yang pengetua bagi sepanjang minggu tu ialah buat pelan sekolah. Hadoi dah macam zaman praktikal. hehehe. Dengan gigihnya kitorang buat pelan yang baekk punya.
Tapi kitorang bagi pelan tu hari jumaat supaya dia tak heboh nak edit apa-apa. hee




Inilah rumah sewa kami buat masa ini. Tak tahu la di masa akan datang kalau terasa nak pindah rumah ke kan. Rumah ni pun dah cukup selesa.
Ok dah. Itu sahaja aktiviti sepanjang minggu orientasi. :)




And lastly, inilah Gemas. :)
* pic kredit to cikgu gadget



9 butterflies concerned.:

mUnie UncLe hUsin said...

aku nampak ade kelainan dekat ko punye blog..
mata aku je ke?
atau mmg ade perubahan?
hurm.. konfius..

eh? xde kaitan ngan entry pulak.. (~~")
neway... i'm glad u have Una and cik Kay menemani kamu..
ingat pesanan yang i dah bagi okeh..
;)

butterflyana said...

hehehe..i ingat pesanan u tu..:)

eh ehh..apa yang lain?

mUnie UncLe hUsin said...

ntah.. tadi mula2 aku masuk blog ko xde follower list..
pastu tetibe lepas tu ade pulak..
hahaha..
kejap ade..kejap xde
line la ni error..
huuu~

Fyzal said...

selamat bertugas ye cikgu :)

IN said...

selamat menjalankan tugas dengan baik2..mesti popular dgan anak murid..huhu~

HEROICzero said...

hehehe selamat mengajar! =)

butterflyana said...

fyzal, in, hero ;

thanks semua.doakan saya ye. :)

elleyayah . said...

4 ur infomation,sy ni warga gemas tau.n ayah sy mengajar kt smk gemas.wah2,teruja2.ni la rse nk p serbu smk gemas.nk jumpe kwn blog.hehe

ps : lg 1 kak una tuh dia dulu skolah kt smap labu kn?

Anonymous said...

salam...saya terjumpa blog ni..saya mencari rumah sewa di area gemas gak sbb posting di sk gemas...boleh msg saya di 0123684761 untuk pertanyaan psl rumah x?thanks..-hk

Related Posts with Thumbnails
 
design by suckmylolly.com