Followers

Pages

Thursday, October 28, 2010

resepi ketam masak lemak cili padi dengan nenas


Ehem. Semenjak jadi surirumah tangga ni banyak resepi Kak Nina boleh kongsi ye. Selain bertambah ilmu di dada, boleh juga uols try-try memberasapkan dapur rumah uols dengan cuba try test resepi i ni. hehehe :)


ketam masak lemak cili padi dengan nenas

taraaaa!
Inilah juadah utama untuk santapan keluarga Sarjan Ghani pada hari ini. Senang je cara membuatnya, serius. Check it out! cewahhh haha :p

Bahan-bahan yang diperlukan ialah ketam, nenas, santan kelapa, bawang merah, kunyit hidup, asam keping, cili padi, serai  dan sedikit garam.




Nenas yang dah siap kita potong-potong ikot suka. Kau nak nipis ke, tebal ke, kecik ke, besar ke, ikot citarasa masing-masing ok. Kalau yang tengah angau bercinta nak buat bentuk love pon bolehhh.hee




Ini ketam hasil tangkapan abah kat Port Dickson sana ha. Memang banyak juga comel-comel belaka. Kalau kau beli kat pasar basah tu takdo kecik camni ketamnye kan? Mana-mana lah ye asalkan namanya ketam. hehe :p

Okay cukup tu. Sekarang kita belajar cara nak masak pulak k. :)

1. Mula-mula, blend kan bawang merah, kunyit hidup dengan cili padi.
2. Masukkan ketam ke dalam periuk then terus masukkan bahan-bahan yang dah diblend tadi.
3. Masukkan pula santan kelapa, nenas n serai.
4. Sentiasa kacau k supaya tak terjadinya pecah minyak. Tahu tak pecah minyak tu ape? Nanti kalau pecah minyak, kuah jadi tak cantik la, jadi berketul-ketul gitu.
5. Masukkan asam keping dan garam sikit.
6. Tunggu sehingga mendidih. Dah mendidih, tutup api tapi still kacau sampai la agak-agak getaran zarah-zarah kuah tu tak berapa laju. boleh faham? hehehe..
Siap! bolehlah dihidangkan dengan penuh kasih sayang. :)



Muka penuh kasih sayang! hee :p


* Harini birthday Naim, tapi nak mintak dia belanja kek chocolate indulgence kat secret recipe lah. Boleh ke macam tu? hehehe :p


15 butterflies concerned.:

naniE said...

waa..besnya..
nak cubela..hehe..
tenkiu..

Hanis MY said...

Yummy! btw muka kasih syg plus ayu i likee..sgt sweet..

faeznaem said...

eh eh.. i tolong masak tadi..

zulicious said...

wahhh teliur jap...hehe

Areef said...

Salam,

wah best tu... sy mmg suka masak lemak campur nenas... but, sy tak suka sgt ketam, sbb mls nak mengerjakan, hehehe...

tq sudi wish sy utk contest mortar board tu...

good luck to u too!

notso_violet : seindah bunga seri pagi said...

hahahah saliva tak berhenti merembes melihat ketam dah jadi lauk dalam mangkuk tuh huhu.

E.d.Y said...

wah...sedapnyeeee..:)

butterflyana said...

nanie ;

dah cuba nanti bagitau kite tau. :)

butterflyana said...

hanis ;

amboii puji.meh sini kite suapkan ketam.nak?heheh

butterflyana said...

naim ;

eh eh ehh.yeke?bukan encik tolong tengok je ke?tettt.

butterflyana said...

zu ;

zu kena blaja zu.nanti boleh masak untuk suami. :)

butterflyana said...

areef ;

thanks.
hehe same la.malas nak kerjakan ketam tu tapi terpaksa la kan dah sukaa.hikhik

butterflyana said...

ana ;

kesian saliva.cepat suruh tuan saliva penuhi permintaan dia!

butterflyana said...

edy ;

hehehe.cepat masak sekarang! :p

no92a said...

alamakkkkkkkkk cantek betoll ketam ini semua....

Related Posts with Thumbnails
 
design by suckmylolly.com