Followers

Pages

Saturday, October 16, 2010

lain orang lain rezekinya





Assalamualaikum.
Topik hari ini ialah seperti di atas cewah permulaan yang sungguh boring. hehe
Kepada yang tidak tahu, GSTT ialah guru sandaran tidak terlatih di mana mereka-mereka ini ialah orang luar yang beminat nak jadi cikgu tapi takde kelulusan dalam bidang perguruan sama ada sijil, diploma atau ijazah.
So, diorang ni akan ganti mana-mana kekosongan yang ada mengikut kontrak dan boleh ditamatkan kontrak bila-bila masa sahaja. Ha macam tu.
Bila kita baca paper pasal ni mesti ada yang kesian kan sebab ye lah diorang dah lama kerja jadi gstt untuk sara hidup keluarga tiba-tiba kontrak ditamatkan. Nama pun KONTRAK kan.

Kalau di sudut pandangan aku pulak, tajuk isu di atas sebenarnya ialah : 600 graduan pendidikan bakal dapat kerja. Gituuu. hee :)
Kalau nak cakap pasal siapa lebih komitmen, tu kompleks. Ada je gstt yang komitmen dan ada jugak yang tak berapa komitmen masa mengajar kan. Tu peribadi masing-masing lah kan.
Tak adil lah kalau gstt senang je boleh jadi cikgu tanpa perlu hempas pulas interview dan belajar bertahun-tahun pastu mengharap pulak boleh sambung kontrak. Kesian lah kami-kami ni takde kerja sebab uols dah ambik tempat kami.  :(
So, kalau dah jiwa memang jatuh cinta untuk jadi cikgu, sambung lah belajar. Bukan senang nak jadi senang. Apply la KPLI or DPLI bagi yang dah ada degree, kalau yang ada diploma sambung lah belajar kat universiti or maktab sana.

Maaf i macam emosi sikit. I nak kerja tauu. hehe :)





BETAPA RINDUNYA !


15 butterflies concerned.:

MOFASAD said...

sabar lah k.


layan la lagu stacy - jahat

hiro said...

hue2.

MissNafa said...

isu cikgu takde keje sebab cikgu-cikgu yang tak bertauliah nh amek tempat kite memang menimbulkan emosional kan..? huhu~

shida~ said...

sy stuju dengan kamu..=)

NaniE said...

hehe..ye ye..saya sokong..peluang perlu diberikan kepada org berkelayakan..

farah shamira said...

sabar nana. jgn emo.

mUnie UncLe hUsin said...

they need to know the real meaning of sacrifice.
FIKIR dan jangan mudah menuding jari bila perkara ini berlaku.

emosi lite2 oke je kan.. =)

butterflyana said...

mofasad ;

jahat kamu jahat! -stacy

butterflyana said...

hiro ;

hue3.

butterflyana said...

missnafa ;

memang. hehehe adakah kita senasib?
sikit je lagi. marilah kita bersabar. :)

butterflyana said...

shida ;

yes dear. gimme five! :)

butterflyana said...

nanie ;

thanks nanie coz setuju dengan saya! :)

butterflyana said...

mira n yunie :

ehh nampak emo sgt ke saye?? hehehe.
kalau kamu di tempat saya pasti merasakan yang sama.
percayalah..

mUnie UncLe hUsin said...

saya sokong Yang Arif..
memang patut pon dimansuhkan.

ade diorang kesah time kita bersengkang mate siapkan assignment & FYP?
jadi, saye pon xkesah lah kalo mende ni berlaku kat diorang..
huahuahuahua..

mUnie UncLe hUsin said...

saya sokong Yang Arif..
memang patut pon dimansuhkan.

ade diorang kesah time kita bersengkang mate siapkan assignment & FYP?
jadi, saye pon xkesah lah kalo mende ni berlaku kat diorang..
huahuahuahua..

Related Posts with Thumbnails
 
design by suckmylolly.com