Followers

Pages

Friday, May 11, 2012

Lukisan Pelan Rekabentuk Landskap



Assalamualaikum.

Awal tahun haritu sebenarnya rasa cuak dah mula menyelubungi diri bila memikirkan apa pulak lah aku nak mengajar untuk kelas landskap aku tahun ni. Dah lah tingkatan 5 pulak tu. Ada exam yang penting. Kemain study lagi mengalahkan pelajar. Diorang kena buat rekabentuk landskap. Ada lukisan-lukisan. 
Ha dengar je ada lukisan dah mula lega sikit sebab bab lukisan teknik kan memang bidang aku. So agak confident lah nak mengajar kan. Tapi lukisan landskap tak sama dengan lukisan teknik ok. Memang nak kena study dan buat research.








Label untuk cover lukisan pelajar. Tajuk lukisan rekabentuk mestilah direka hasil idea pelajar sendiri. Memula mengarut je diorang nak letak taman cyber lah, landskap pujangga lah, teratak bayu apa benda lah. Last-last aku tolong-tolong sikit maka terhasillah 'Laman Hijau Flora' tu.
(Kalau aku tak tolong memang mendapat tajuk lukisan semua jadi merepek-repek je)









Simbol pokok renek dalam pelan landskap.









Simbol pokok.









Ni pulak simbol untuk batu ke siar kaki ke atau apa-apa komponen tambahan dalam pelan.










So memula diorang kena buat sesi lawatan ke tapak dulu. Ukur kawasan dan catat apa yang ada dalam kawasan yang nak direkabentuk tu. Then, lukiskan lukisan pelan tapak tu pada kertas lukisan masing-masing mengikut ukuran. 









Lukisan kedua ialah Pelan Inventori dan Analisis. Kena lukis arah matahari terbenam, arah tiupan angin kuat dan perlahan, pemandangan menarik dan tidak menarik. Dan warnakan dengan color yang lite-lite aje.










Then, pelan ketiga ialah Pelan Rajah Buih. Ko reka lah suka hati ko apa benda yang nak diletakkan. Letak kolam ke, simen ferro ke, gerbang malam ke...eh..










Keempat ialah Pelan Konsep. Tukarkan aje nama-nama komponen yang dah didesign tu kepada nama yang lebih saintific. Contohnya pokok pagaran ditukar wording dia tu kepada durantal gold. Begitu...










(Tolong abaikan whiteboard yang buruk. Sila ambil peduli lukisan dan tulisan cikgu yang cantik. Harap maklum)










And lastly, Pelan Induk. Lukisan ni lah susah sikit sebab pelajar kena lukis simbol-simbol dengan betul. Masing-masing punya lukisan lain-lain sebab idea rekaan pun masing-masing punya kan. So, cikgu lah penat sikit kena bagi tumpuan kat sorang-sorang pelajar. Fuhh peluh-peluh i tau. hehe...








Tekun melukis.








Sambil tekun melukis, mulut bergosip. :p







Ni pelajar yang paling mesti buat lukisan depan mata cikgu. Sebab dia sangat lambat nak faham. Tak fasih bahasa melayu. Sangat lah susah nak berkomunikasi dengan dia. Kadang-kadang perlukan orang tengah untuk translatekan bahasa. Tapi aku ok je sebab pelajar ni hormat pada cikgu. :)



Akhirnya lukisan telah siap!
Dan sekarang masa untuk membuat model pulak. :)




10 butterflies concerned.:

cik nana said...

: landskap bestt. sy final year degree landscape architecture :)

cinta said...

salam... cik yana >.< hee :) sy nk mintak tlg boleh..? boleh x kongsi ngan sy logo2 tuk wat pelan... sy student landkap dan nurseri spm09 but now dh lupa...ingat sikit2 je... sy perlukan tuk wat pelan skrg ni.. dh puas sy search xde.. nota2 smua tgl kat sabah plak... harap cik yana boleh tlg sy >.< plis.. terima kasih bleh contact sy kt fb luvya_luv@yahoo.com

amirah said...

hai. salam. saya first year degree student landskap :)
saje singgah :)

YZ BISNESS said...

keindahan yang dicipta oleh Allah...amin...

jaga peribadi hias diri...

YZ BISNESS said...

freedoom

Farhanim ilwani said...

Kak . Terima kasih kerana share benda yang sangat bermanfaat ini :') Doakan saya untuk interview esok . Inteview kemasukan uitm utk course ini :') Semoga saya lulus dengan jayanya . Aaminn :')

Anonymous said...

Assalam Puan Yana,
Boleh mohon bantu beri maklumat tak di mana boleh saya dapatkan software mereka plan & design untuk lanskap...
fb: aminnurrashid_2000@yahoo.com

Anonymous said...

gempak . good job . i like this !! thankyou

Anonymous said...

salam cgu yana.. saya nak tanya cgu yana stdy mengenai landskap nie kat buku or laman web apa ya?? blh x tolng sendkan nota2 kat saya.. harap cgu yana dapat membantu...:) email saya kalyisahzain@gmail.com

Anonymous said...

salam cgu yana.. saya nak tanya cgu yana stdy mengenai landskap nie kat buku or laman web apa ya?? blh x tolng sendkan nota2 kat saya.. harap cgu yana dapat membantu...:) email saya kalyisahzain@gmail.com

Related Posts with Thumbnails
 
design by suckmylolly.com