Followers

Pages

Friday, November 12, 2010

resepi laksa penang



Salam semua. :)
Hangpa semua suka makan laksa penang? ceq sukaaa sangat! Lagi-lagi kalau yang masam-masam sikit dan pedas-pedas banyak gituu.hee..Ok i memang tak reti nak berloghat utara. Loghat negeri sendiri pun ke laut inikan pula negeri lain. Setakat word yang biasa tu boleh la sikit-sikit. Word ok..word. Bukan sentence ok. haha.
Ok cukup jom belajar masak laksa penang ni....




Bahan A (diblendkan)
Cili kering
Cili padi
Bawang putih
Bawang merah

Bahan B (direbus)
Ikan sardin
Asam keping
Garam


Lepas bahan B siap direbus, kita asingkan tulang dan isi ikan macam dalam gambar kat atas ni. Memang leceh dan harus teliti mencari tulang di sebalik isi ikan tu. huhuhu..Kemudian, blendkan asam keping dan isi ikan tu dengan air rebusan ikan tu tadi. Tulang ikan tu pun blend dengan air rebusan ikan pastu kasi tapis, kita ambik air dia. Kena tapis banyak kali takut ada tulang kecik yang terlepas masuk.

Bahan C (just get ready dalam periuk)
Daun kesum
Bunga kantan
Asam keping
Sedikit belacan




Bahan D ( aksesori yang lain)
Daun salad
Timun
Bawang besar
Telur Rebus
Limau kasturi
Mi laksa yang direbus dengan sedikit garam




Cara membuatnya :
Masukkan semua bahan A, bahan B dan bahan C ke dalam periuk then tunggu mendidih. Kalau rasa kurang masam or tawar, boleh tambahkan asam keping dan garam secukupnya.
Bolehlah dimakan bersama bahan D tadi tapi kalau tak makan sayur just makan mi dan kuah pun bolehhh. hehehe



Pekat pekat masam pedas gitu. Slrrpppp! hehe :p


Selamat mencuba! :)


8 butterflies concerned.:

naniE said...

wah..rajinnyer..
saya suka laksa kelantan ngan laksa johor..hihi..

mUnie UncLe hUsin said...

woh.. sodapnyo...
asal mase dok umah sewa dulu tak buattttttt ponnn...
ehe~

Pije. said...

apa beza laksa penang ,johor,melaka dan negeri sembilan?
camno nak tau laksa tu asal dr negri mana?
aaaaa...
nampak sedapppp!

ada mokhtar said...

rs nk balik kedah sekarang gak.....huhu

butterflyana said...

nanie ;

sama lah..kite pon suke laksa kelantan jugak..hehehe

butterflyana said...

yunie ;

hehehe.dulu malas sekarang rajin.
Banyak masa terluang gituu.hikhik

butterflyana said...

jah ;

Ontah! diorang ni main reka je kot laksa ikot negeri kesukaan diorang.
Kite tak tau pape pon jangan tanye kite k.

sedappppp!hee

butterflyana said...

adasyida ;

hehe janganla.jauh tu...
nanti carik kat pasar malam k mesti ada jual.
uhuk2.

Related Posts with Thumbnails
 
design by suckmylolly.com