Followers

Pages

Sunday, July 6, 2014

Byebye Bumi Gemas



Assalamualaikum.

Tak habis lagi edisi goodbye goodbye ni. 
Aku tahu keputusan berjaya pindah ialah pada minggu cuti sekolah. Sebelum cuti takde pulak dia nak keluar, time kita dah bercuti lah result sibuk nak keluar. Tak ke haru aku nak settlekan semua benda? 
Nak taknak memang kena banyak kali angkut barang barang aku kat Gemas tu. Barang kemain banyak lagi.








Ini kebetulan hari aku kena buat kelas tambahan untuk tingkatan 5 Zamrud tu. Aku sangat yakin yang diorang memang takkan datang. So alang alang tu, baik aku ke sana juga untuk kemas sikit sikit apa yang sempat.








Naim, Adik dan Emak pun ikut sekali. Senang nak tolong apa apa. hehehe...
So sampai je sekolah memang seperti yang dijangka lah. Sorang je yang datang tu pun sebenarnya ada niat lain tu. Siap tanya kenapa cikgu datang? Rumah cikgu kan jauh.. Haha hampeh.
Suka hati awak lah murid. 









Terus terjah bilik aku. Kasi settle sana dulu sebab boleh tahan juga nak mengemas situ. Segala dokumen ke buku ke untuk serah tugas nanti kena kasi clear dulu.









Buku PBS anak murid aku banyak jugak lagi yang tak sempat nak tanda. Maka menanda lah kita....











Nampak sikit tapi leceh sebenarnya. Nasib ada buku edisi guru ni. Senang sikit nak tanda..










Naim dan adik aku serahkan tugas menanda buku matematik form 1 dan form 2. Aku settlekan fail pentaksiran 5 Zamrud sambil kemas barang aku. Banyak jugak barang aku. Hadoi letih











Bekerjasama.
Naik muntah aku mengemas meja aku tu. Akhirnya settle juga. Alhamdulillah. Naim dan Adik yang banyak tolong. Terima kasih adik-adikku :')










Habis di bilik aku, pergi makan dulu. Untuk terakhir kalinya, aku bawak diorang makan Nasi Ayam Gemas. huhuhu...











Ini tak sempat bagi. Aku pesan pesan je. Hadiah untuk anak murid yang dapat highest mark dalam subjek yang aku ajar. Landskap 5 Zamrud, Matematik 1 Intan dan Matematik 2 Intan.
Semoga semua lebih rajin belajar dan gembira dengan cikgu yang baru nanti. 











Minggu last sebelum bercuti, mendapat pulak aku jadi guru bertugas. Maka itulah minggu terakhir aku jadi guru bertugas di SMK Gemas.












Pas keluar ni pun tak sempat nak tukar baru. Masih dengan cik di situ. Amboi...

Singgah kuarters. Ohhh di sini memang banyakkkkk sangat kerja. Kena kemas dengan penuh kesabaran. Hari yang aku datang sempat angkut baju baju kurung dan kosongkan almari je. Dan angkut lah jugak mana yang sempat disumbat dalam Zaza aku tu. Yang lain kemudian kita datang ye. 

Second time datang, terus dua kereta. Zaza dan kereta Afzan. Datang kali kedua tu memang pulun mengemas habis. Sampai sakit sakit pinggang.
Itu pun masih tak muat dua kereta. Kena lagi satu trip datang semula lain kali. Fuh










Kosong dah bilik aku.











Lupa nak ambik gambar sebelum. Memang padat dengan barang barang.











Selamat tinggal bilik tidurku di kuarters. Selamat menjadi kenangan. Selamat mendapat penghuni baru.










Oh ini paling menyentuh hati. Terpaling rasanya.
Kucing ni aku bagi dia makan dari dia kecik lagi. Mula mula datang dulu takut takut je lama lama kemain manja lagi dia. Aku balik sekolah siap dia sambut lagi. Boring boring kat kuarters tu, memang dia je lah aku kerjakan. Setiap minggu pun memang aku bekalkan stok makanan untuk dia. Makanan kering dan makanan basah. Tu tak termasuk tu kalau makan kat kantin ada tulang tulang ayam aku bawak balik bagi dia makan. 










Selepas kahwin haritu, selalu aku cakap kat kucing ni suruh doakan aku mengandung cepat. Tiap kali aku cakap, dia meow kan aje. Dah berjaya mengandung, aku pesan pulak kat dia doakan aku dapat pindah dekat dengan suami. Setiap hari aku pesan dan dia meow kan aje. Kalau cuti panjang, balik kuarters memang berkejar kucing ni menyambut. Lapar sebenarnya tapi aku suka. Waktu bagi dia makan tu aku rasa satu perasaan yang bahagia. Tak tahu nak cakap macam mana. Kalau makanan dia habis pun aku jadi risau. Kesian dia lapar. 

Pernah cuti akhir tahun lepas, kan cuti lama kan..aku belikan stok makanan banyak banyak dan pesan kat pakcik yang jaga kebun tu supaya bagikan kucing makan. Siap bagi duit lebih lagi takut takut stok makanan aku belikan tu tak cukup so pakcik tu boleh pergi belikan makanan. Pakcik tu senyum je. Tiap kali nampak aku, dia mesti tanya kucing sihat ke. hehehe..

Ni dapat pindah ni, rasa sayu pulak nak tinggalkan kucing kucing tu. Mesti setiap hari dia tunggu je depan rumah. Tunggu aku bagi diorang makan :( Uwaaa sedihnyaa.
Sekarang Kay pun dah pindah dari kuarters. Harapnya cikgu baru yang duduk kuarters tu tolonglah bagi kucing kucing tu makan. 

Hari last aku datang kuarters nak angkut tilam, sempat aku bagitahu kucing kucing tu yang aku dah nak pindah dah ni. Lepasni pandai pandai lah jaga diri ye. Cari makan dan minum sendiri. Nak menitik air mata aku masa cakap kat kucing kucing tu. Sebak.









Kucing kucing tu macam faham je. Ikut je mana aku pergi. Aku masuk bilik, aku pergi toilet ditunggunya depan pintu toilet, aku ke dapur diikut jugak. Padahal bukan lapar pun. Aku dah belikan nasi putih + ayam goreng + ikan goreng. Perut dah bulat dah masing masing. Sempat juga aku cakap terima kasih doakan aku selama ni. Ada rezeki kita jumpa lagi. Tak di dunia, di akhirat sana. Kucing kucing tu pandang je aku. Tak sampai hati aku nak gerak balik masa tu. Tapi tengah aku leka leka kemas barang masuk kereta, kucing kucing tu pun tah mana hilang.


Masa tu lah aku cepat cepat pergi. Tak sanggup nak tunggu lagi.  :'(
Terima kasih kucing kucing...akan ku kenang sehingga ke akhir hayatku.










Bye rumah. Kay pun dah pindah. Tinggallah kenangan je rumah ni. Masuk bertiga. Tapi sorang sorang keluar membawa halatuju masing masing.











Selamat tinggal Sekolah Menengah Kebangsaan Gemas. 
Sekolah pertamaku. Sekolah kenangan suka duka pahit manisku. 
Terima kasih untuk segalanya....






4 butterflies concerned.:

aizamia3 said...

Rasa sayangkan bila terpaksa tinggalkan tempat yang penuh kenangan tu kan.. tapi kekadang, kita perlukan perubahan demi sebuah kehidupan yang lebih baik.

ddJaafar said...

hai.

paling terkesan bila baca tang tinggalkan kucing tu.ala..sedihnya tau.

cikgu nida said...

Assalamualaikum..sis..ni tnya kuarters guru nie kt mn..sy dpt pindah gemas tp xtau nk cari rumah kt mn lg..

cikgu nida said...

Assalamualaikum..boleh tanya..kuarter guru ni kt mn? Sy tengah survey rumah di gemas..

Related Posts with Thumbnails
 
design by suckmylolly.com