Assalamualaikum.
Hari ni nak share resepi cream puff. Naim dengan adik yang mempelopori last last paksa diorang buat bila aku balik Seremban. kekeke..
Senang sangat nak buat cream puff ni. Rasa pun sangat yummy!
Jom cekidaut!
Ni hasilnya lah. Sangat gebu dan sedapp.
Bahan bahan untuk pastri yang berlemak!
Setengah cawan buttercup.
Secawan air.
Secawan tepung (diayak)
Secubit garam.
Empat biji telur.
Sesudu kecil esen vanilla.
Cara cara membuatnya :
Cairkan buttercup dengan air di dalam periuk dengan api yang sederhana.
Dah cair, masukkan tepung yang dah diayak tadi.
Bila dah sebati, angkat dah pindahkan ke besen.
Dia akan jadi doh macam ni lah.
Then, pecahkan telur sebiji demi sebiji dan gaul sebati.
Masukkan esen vanilla.
Kacau lah sehingga nampak cantik adunan tu.
Pindahkan ke piping bag dan piping lah ke dulang yang dah disapu mentega sikit.
Bentukkan cantik cantik ye.
Lagi cantik kalau sama besar je semuanya.
Lepastu bakar dalam oven dengan suhu 180 darjah celsius selama 20 minit.
Sementara tunggu masak tu, kita bancung kastard untuk inti pulak.
Bahan bahan :
2 Sudu besar tepung kastard.
1 setengah cawan fresh milk.
3 sudu besar gula.
Satukan bahan bahan ni dan masak atas api sederhana sehingga mesra gitu.
Masukkan ke dalam piping bag.
Ni puff yang siap dibakar.
Kat bahagian bawah puff tu ada lubang. So kita masukkan kastard ke melalui lubang tu. Nak banyak ke nak sikit ikut suka je.
Sampai nampak kastard macam ni kira ok lah tu.
Lastly, kita taburlah gula kastor yang diayak di atas cream puff ni supaya lebih menawan kalbu.
Siap sudah!
Sedap dimakan terus. So kalau nak buat open house ke nak sambut tetamu datang ke sesuai lah buat cream puff ni. Nak buat biskut raya simpan dalam balang sampai berminggu minggu memang tak sesuai ok sebab dia akan lemau lemau dan rasa tak fresh. Ewah..
Selamat mencuba!
:)
0 butterflies concerned.:
Post a Comment