Followers

Pages

Friday, July 30, 2010

kesiannn dia


Cerita last week tapi baru nak update. ;p
Last week aku pulang ke kampung.
Selalunya abang taknak ikut sebab tak muat kereta tapi kali ni dia nak pergi sebab dah lama tak jenguk nenek kat kampung. Asik nenek yang datang rumah kitorang.hehehe
So, keluarga aku pun pulang dengan dua kereta.

Disebabkan abang ikot, maka baby takde sape nak jaga.
Tak leh nak biarkan dia duk umah tapi takde orang. 2 hari pulak tu.
So terpaksa lah bawak baby sekali.

Kucing kalau kita bawak naik kereta, biasa lah.
Memang takkan duduk diam. Dengan bisingnya dengan semua bahagian dalam kereta dia pergi.
Sabar je la. Tapi perjalanan ke Johor lama kot memang akhirnya baby penat jua. ;p


tertidur di pangkuan adik. :)

Singgah di hentian rehat Machap, baby dah start lupa diri. Lari sana lari sini.
Tapi abah biarkan je sebab dia kenal orang. 
Orang tak kenal dia tak layan. hahaha..
Boleh pulak dia panjat pokok kelapa.
Dah setengah pokok kelapa tu dia panjat, abah ambik dia.
Takot tak reti nak turun kang terhempas pulak kan.

Sampai je kampung,
Baby semakin lupa diri.
Macam culture shocked jugak la.
Kat kampung banyak sangat permainan dia agaknya.
Lari sana lari sini kejar lalat ngan rama-rama.
Pastu bulu tegak je bila nampak ayam.
Tak pernah jumpa ayam rupanya nak nak pulak ayam tu lagi besar dari dia.
Lagi gembira la dia kat kampung.

Tapi, keexcitedan baby tak lama.
Kucing nenek terasa kawasan rumahnya terancam sebab ada baby.
Tah macam mana kucing nenek kejar baby dan berlaku pergelutan siap ada bunyi kucing bergaduh yang ngeri tu.
Abang cuba dapatkan baby yang dah terbaring kat bawah kereta.
Tangan dia berdarah.

Lepas kejadian tu,
Baby jadi kucing yang baik sangat.
Dia duduk diam je tapi mata berkeliaran pandang sekeliling.
Takut agaknya kena serang lagi.
Badan pun menggigil je.

Rupanya tangan baby terseliuh.
Bila berjalan jadi macam tempang sikit.
Kesian dia mesti kampung nenek tu dah jadi tempat paling ngeri.
Tidur malam dengan aku n adik atas tilam.
memang statik kat situ je.

Esoknya baby demam.

Balik Seremban,
Baby still tempang lagi.
Tapi dah makin sihat bila mak urut kaki dia setiap malam.



tengok! muka sedih je takleh main luar. tangan kanan yang terseliuh.


SEKARANG BABY JADI KUCING BAIK DUDUK RUMAH JE SEBAB TANGAN LENGUH BILA BERJALAN LAMA-LAMA.




*  Lepas baby kena serang tu, tiap kali aku nampak kucing nenek memang silap la. Aku baling dengan selipar tak pun aku pulas telinga dia kuat-kuat. jahat kan? ahhh kucing nenek lagi jahat! geram tau takk?





3 butterflies concerned.:

~farah said...

aiyyo. kesian baby.
confirm fobia. mesti kene bawak jumpa doc maaa...

butterflyana said...

farah : mula-mula memang nak bawak tapi try urut2 dulu.
makin lama dah makin ok dah. :))

Qohar said...

Kesian kucing tu.
Dulu kucing kat rumah sy pun kene serang ngan kucing dari rumah org lain.
Asalnya kucing tu org buang kat rumah sy, jadi family sy bela la. Masa tu die x jinak lagi. Lepas dia kene serang tu baru die jinak. masa tu ayah sy ambil dia kat dlm selut. sy tengok tubuh die banyak kesan luka. lepas tu akak sy mandikan die sapu minyak gamat lampai la luka die sembuh. Lepas tu la die jadi baik, kalau org cakap pun macam die faham, kalau panggil nama dia pun die dtg. die kecik lagi masa tu.
Kami panggil die bulat sebab tubuh die besar lebih dr umur die, bulu die kelabu asap. Tp sayang rase x sampai setahun kami bela die, die mati kene langgar. betul2 sedih sy time tu.
ok, dah jadi cerita lak kat sini.

Related Posts with Thumbnails
 
design by suckmylolly.com