Followers

Pages

Monday, June 28, 2010

awak cun lah!


Teringat masa aku masuk hospital hari tu.
Kalau aku lelaki mungkin aku rasa bahagia dikelilingi nurse-nurse cun.
Memang ramai sangat nurse.
Termasuklah yang tengah buat praktikal.

Ada macam-macam jenis nurse aku jumpa.
Aku tak kisah la yang cun ke yang tak cun asalkan buat kerja dengan baik.
Mula-mula sampai wad, aku disambut oleh seorang nurse kecil molek.
Macam kanak-kanak.
Muka pun kanak-kanak, cara jalan dengan kasut sekolah putih sparko tu.
Orang pantai timur.
Dia nak ambik berat dan tinggi aku.
Tapi tak serius.
Tergelak-gelak dengan sorang kawan dia.
Aku tak kisah sebab aku takla tenat sangat masa tu.

Esoknya,
Dia ada lagi.
Rupanya dia kerja syif pagi.
Aku nak pergi mandi, so kena la bukak saluran masuk air kat tangan tu kan.
Then, aku panggil dia mintak tolong bukak kan.
Dia try bukak tapi tak berjaya.
Menggigil tangan dia try nak bukak.
Aku cakap eh takpela tak boleh takpe.
Aku risau jarum tu terpatah ke or terbukak.
Aku jugak yang sakit kena cucuk balik kan.
So, aku panggil nurse lain.
Senang je aku tengok nurse lain bukak.
Lega~

Rupanya baru aku tau dia tengah praktikal so tak banyak sangat skill yang dia tau.
Baru nak belajar.
Aku tak kisah sebab dia baik selalu senyum jer. :))

Ada satu malam,
Adik aku juga terpaksa dimasukkan ke wad sebab denggi.
Wad yang sama.
Malam tu ada nurse india yang kerja.
Bukan nurse praktikal.

Sorang doktor beri rawatan pada adik.
Doktor tu pun tau la yang aku dan adik ialah adik beradik.
Ibunda ada jaga kami malam tu.
Doktor tu pun berkata kepada nurse india tadi...

"boleh ke mintak pesakit ni tukar katil?sebelah dengan kakak dia?"

agaknya doktor tu kesian kat ibunda yang kena ulang alik sekejap ke katil aku sekejap ke katil adik.

nurse tu dengan belagaknya boleh plak kata..

"tak boleh! bukannya berbatu pon"

mak ai belagak gila kau nurse. kitorang pun tak hadap nak duduk sebelah-sebelah tu kan cadangan doktor?
dia pulak mulut takde insuran mentang-mentang kau kerja situ.
Dah la muka masam mencuka tak berseri langsung.
Aku tengok pon jadi makin sakit.
sakit mata!

Ade lagi sorang nurse paling aku suka.
Muka cun mata cun.
Peramah gila memang patut dipuji.
Aku tengah baca majalah remaja yang cover lelaki-lelaki belaka tu.
edisi jun ke hape tah.
Boleh plak tiba-tiba dia datang gosip-gosip ngan aku.
Pilih lelaki mana paling hensem kat majalah tu la.
hahahaha.
Tak cukup dengan tu,
Tengah aku leka baca novel lama Ahadiat Akashah pemberian boyfie, dia datang jugak nak bergosip pasal Lagenda Budak Setan.
Hadoii..aku layankan jer.hehehe
Bila time amik blood pressure ngan temperature paling aku suka.
Wajah dia ceria je aku yang tengah sakit ni pun jadi tak sakit.
ha nurse macam ni lah yang kita nak.
Ikhlas bekerja.

Kepada nurse-nurse di luar sana,
khidmat anda sangat diperlukan oleh pesakit-pesakit di hospital.
Senyum-senyumlah ketika bekerja ye!
:)



8 butterflies concerned.:

Khairunnisa' said...

Bermacam-macam cerita yang saya pernah dengar tentang nurse, tak pernah satu pon yang baik. (tak tahulah whether dorang tak nak cerita yang baik-baik kan? hehe)

Rupa-rupanya ada juga nurse yang baik ya =]

anisalya said...

so hw r u?
dh sht ke?
mmg mcm2 ragam nurse yg kita blh jmp kalau msk wad..

slm kenal...

Khairi said...

sebab ada nurse yang mcm tulah saya suka masuk spital hehehe. rasa mcm tak mahu balik.

tp bila ada yg jenis macam india tu, errr... pk dua kali utk jatuh sakit.

org manis, sikap manis, pasti ramai orang suka. pastu yg tak manis sibuk duk dengki. tak tahu yg awak tu tak reti bahasa.

Kampungku2u said...

Salam.. saya pun nak senyum jugak :):) semoga sihat hendaknya...

SyUdAs RaUnA HaiDaS said...

ngahaha..

cun kan misi praktikal.?
yg peliknyer bile dah keje sumenyer huru hare.
doakan hada supaya sentiasa kekal dgn sikap yg baik ok?

aritu time jage mak kat spital pun suke gak tgk misi kat spital.
tp male nurse lah.
ahahah..
so dah duduk 2 tempat yg berbeza.

1. jadi relative yg menjage patient(mak) dan suke cuci mate tgk male2 nurse yg hensem..

dan.

2.menjadi misi yang always menjadi bahan cuci mate relative patient.

ahahah..

so skang dah mule tahu untuk cube menempatkan diri kat tempat sesorang tu dalam sesuatu hal.

=)

papehal.
doakan supaya jadi misi yg terbaik.
fuh~

tetibe seram nak keje.
manelah tahu kot terjadi misi yg xcun plak.
simpang!

~ain~ said...

betol!! dah pilih nak jadi nurse tu, buat la ikot caranye betol x?? dah tahu keje tu mmg kene berkhidmat kat pesakit, jgn la nak tunjuk muke masam atau laser2... kalau aku, aku pon menyampah.. ape ko tak fire je nurse india tu?? tapi, bahaya gak kan.. die cucuk ko nanti.. huhuhuhu~

butterflyana said...

khairunnisa' : ade nurse yg baik.yg x baik maybe sbb pressure kot?

anisalya : dah sehat. salam kenal juge. :)

khairi : amboi3..suke ye masuk wad..hehe
semoga sehat slalu.jgn saket2.

kampungku2u : thanks.same 2 u. :)

butterflyana said...

hada : hada tergolong dalam nurse yg cun! hehehe..n saya percaya hada mesti ikhlas n senyum je bile wat keje kan.pesakit2 mesti suke..

nak nurse nama syuhada!
nak nurse nama syuhada!

hehehe...good luck babe. :))

Related Posts with Thumbnails
 
design by suckmylolly.com