Followers

Pages

Wednesday, November 5, 2014

Baby, bila nak keluar?




Assalamualaikum.

Entri ni sepatutnya aku dah publish sebelum deliver baby haritu tapi tak sempat pulak, So harini konon nak update pengalaman bersalin terus update yang ni dulu. hee


Masa usia kandungan aku 39 weeks haritu, sebenarnya perasaan nervous, excited, dan macam macam lagi lah sentiasa je aku rasa. Nak nak pulak masa last check up dengan Dr Azlina haritu dia kata baby dalam perut ni besar. So masa check up tu aku memang minta Dr Azlina check kan bukaan sebab aku ni selalu rasa baby macam menekan nekan je ke bawah. Kadang kadang rasa macam nak terberanak dah. *over

So bila dah check bukaan tu (sangat nervous sebab first time kann), doktor kata belum ada bukaan lagi. Aku pun macam apa? belum ada bukaan? Tak tahu nak respon macam mana. Due date lagi seminggu tapi belum ada bukaan. Risau memang risau. Masa tu estimate berat baby dalam 3.3kg sudah. OMG! 


So doktor bagi pilihan sama ada nak induce atau nak tunggu sakit normal. Gila apa nak induce? Tapi kalau tak induce, nak kena tunggu lagi..berat baby akan jadi berapa pulak? Dalam dilema sangat masa tu. Tapi doktor suggest tunggu rasa sakit normal..jangan risau tentang berat baby sebab aku tinggi dan tulang punggung boleh support kelahiran normal. Bila doktor dah kata macam tu, rasa lega sikit.


Balik je rumah, mula lah aku menggoogle cara cara nak cepatkan bukaan lah, petua mudahkan kelahiran lah dan segala bagai yang berkaitan. 
Masa tu tidur malam aku pun tak berapa nak selesa dah. Sakit sangat kat celah peha. Setiap malam pun tunggu je bila lah rasa sakit tu nak datang. huhuhu...









11 Oktober, Afzan ada tournament snooker. Baru plan nak ajak dia jalan jalan kat mall. Petua cepatkan bukaan ialah banyakkan berjalan. So, aku ajak Naim dan Emak je lah datang Melaka bawak mak buyung sarat ni berjalan jalan :p










Time makan jangan cakap lah. Selera makan aku kemain dahsyat. Lepas makan ni boleh lagi hadap pretzel auntie annes tu. 












Sampai ke petang Naim dan Mak melayan aku berjalan jalan dengan harapan malam nanti ada tanda tanda nak bersalin dah sebab rasanya banyak dah aku berjalan ni.



Tapi malam tu pun tiada tanda nak bersalin pun. Juga dua tiga empat malam sampai ke due date tetap juga tiada tanda nak bersalin......



Jumpa next entri!








1 butterflies concerned.:

ddJaafar said...

hai.maybe sebab first pregnancy,yana jadi risau kan?

ada ambik selusuh tak?takpun minta suami tolong yana.hehe..nurse sndiri yang pernah ajar tau.kalau dah hujung hujung macam ni,banyakkan bersama suami.insha Allah..berkat bantuan dan kasih sayang suami.

Related Posts with Thumbnails
 
design by suckmylolly.com