Followers

Pages

Monday, October 8, 2012

sabarlah duhai hati seorang guru




Assalamualaikum.


Esok bermulalah perjuangan pelajar-pelajar tingkatan 3 untuk menghadapi PMR. Tahun ni aku tak ajar  form 3, maybe tahun depan merasa debaran PMR tu. Debaran SPM sekarang ni kencang jugak lah aku rasa walau tambah tolak bahagi semua, ada lagi sebulan untuk SPM.


Siang tadi ada perjumpaan tiga penjuru (perjumpaan ibu bapa dan guru) untuk bincang keputusan trial SPM. Tingkatan 5 Cantik kesayangan aku tu uols tahu berapa ketul je mak bapak yang datang? DUA KETUL OK! Dua ketul. Aku tak faham betul dengan mak ayah yang tak ambik tahu langsung pasal pelajaran anak-anak. Ni anak ko nak periksa sebulan lagi ni. Kot-kot tak tahu pun kan? *sedih


Ada seorang penjaga yang datang tu bila aku cakap pasal keputusan anak dia, dia macam terpaksa dengar je. Siap cakap tak tahulah nak buat macam mana cikgu, anak saya tu dah besar. Dia nak belajar, belajar. Taknak belajar takkan saya nak paksa. Eh? Pun boleh kan? Patutlah si anak tu aku tengok berfoya-foya je. Mak dah bagi green light rupanya. Pelik amat.


Yang lagi sorang lagi best. Dia tengok result anak dia pastu dia cakap eh agama islam pun gagal? sembahyang kat rumah hari-hari. Eh eh pokcik sorang ni. Boleh pulak macam tu kan. Patut dia cakap eh kenapa subjek bahasa melayu anak saya ni gagal? Kat sekolah cikgu ajar guna bahasa inggeris je ke? Begitu ye pokcik...Haruslah pokcik dan mokcik memahami bahawasanya anak-anak pokcik mokcik berada di kelas mana. Kelas terakhir kot pokcik mokcik! Jangan dilekeh-lekehkan dia. Teruslah saya tengok muka anak pokcik mokcik jadi stress je. Macam-macam lah pokcik mokcik ni. Nak dilempang kang derhaka pulak saya terhadap orang tua. Eh...



Tapi begitulah senarionya. Beza sangat lah dengan zaman aku sekolah dulu. Rasa risau kalau keputusan exam kita teruk. Nak-nak pulak kena panggil mak abah. Rasa malu sangat dengan mak abah kalau result teruk. Ni dah lain pulak ceritanya. Ke sebab tempat aku mengajar ni yang mempengaruhi? Sekolah area bandar macam ni tak perangai mak ayah pelajar? Macam mana nak buat lagi. Buat sesi kaunseling untuk pokcik mokcik aci tak? Tak memasal diorang mengamuk dah kenapa haku pulak yang kena belajar balik nih..bukan anak aku ke yang  nak periksa? 



Tak dapat aku bayangkan. kekeke...


Kesabaran aku ni nak cakap macam mana eh...
Ada sorang pelajar tingkatan 5 cantik tu, pelajar perempuan india. Datang rumah sewa aku dengan mak dia malam-malam semata-mata nak mintak cuti seminggu. Sebabnya ialah tangan mak dia sakit. Eh tangan mak ko sakit apekehal pulak ko nak cuti sampai seminggu kan. Mak dia pun tunjuk tangan dia yang berbalut tu. Tapi datang ke rumah aku malam tu gagah pulak. Tiadalah aku faham motif perjumpaan mereka dengan aku malam tu. Kesimpulannya, dalam buku register aku catitkan dia ponteng je sebab takde surat tunjuk sebab pun. Ingat aku doktor ke boleh bagi cuti macam tu siap bagi pihak mak dia pulak tu. Kalau si pelajar ni sendiri yang sakit boleh tahan lagi kan. hadoi la... dunia...dunia...










S.A.B.A.R






itu separuh daripada iman.
BAIKLAH.



2 butterflies concerned.:

Arjuna Silvera said...

sabar je lah..guru la ni macam2 kena buat tapi takkan kena jadi doktor pulak

aimi adilah said...

dugaan btl ek.....

sabar je lah ckgu =)

rase cm x jd nk mohon jd ckgu hihihihihi

Related Posts with Thumbnails
 
design by suckmylolly.com