Followers

Pages

Saturday, April 10, 2010

baby, you are where the heart is


kata orang...
kucing kesayangan kita kalau mati mesti sebab kena langgar.
aku tak tau betul ke tak.

semalam,
aku habis latihan mengajar.
family aku dah plan nak datang jemput aku kat kuantan hari semalam.
plan nak datang dua kereta.
kereta abah dan kereta abang.

petang tu,,,
aku call emak.
tanya gerak pukul berapa.
emak cakap tak gerak lagi coz tunggu abang pergi servis kereta.

aku pun masih meneruskan usaha kemas-kemas barang.

tiba-tiba.
aku dapat sms dari adik.

kakak,,baby dah mati...

aku terkejut gila.
terus call adik.
dia menangis sangat teruk.
baby mati kena gilis lori jiran aku.
baby tidur bawah lori tu.

aku?

*menangis*

*menangis lagi...*

aku call mak.
mak menangis jugak.
mak cakap abang tak balik dari pergi servis kereta dari tadi.
so,
emak, abah dan adik je yang gerak pergi kuantan.

pukul 8 malam.
aku call emak tanya dah sampai mana.
dekat muadzam.

mak cerita.
dalam kereta semua senyap.
tiba-tiba abah gesek-gesek mata.
lepas tu berhenti tepi jalan.
mak tanya.
kenapa...nak emak yang drive pulak ke.
tiba-tiba abah menangis.

'baby balik masa ni....'

selalunya,,
waktu maghrib macam tu baby balik dari merayau-rayau.
tiga beranak menangis dalam kereta.
aku yang dengar cerita emak lagi la sebak.
tak sangka sampai macam tu abah sayang baby rupanya.

Dah sampai kuantan.
Barang-barang sepanjang latihan mengajar semua disumbat dalam kereta.

sampai seremban.
emak meluahkan rasa.

emak kata...

ada hikmahnya baby pergi tinggalkan kita.
ada hikmahnya abang pergi servis kereta lama gila.
ada hikmahnya naim tak jadi ikut sebab nak study sebab ada exam.

mungkin,
baby pergi gantikan nyawa kami.
malam tu masa pulang hujan lebat gila.
sangat lebat sampai tak nampak jalan.
lampu jalan pun tiada maklumlah jalan hutan.
kat tepi jalan ada accident teruk.
alhamdulillah kami selamat.

kucing ada sembilan nyawa.
baby pernah jatuh dari tingkat dua rumah sewa aku kat Parit Raja dulu tapi tak mati.
baby pernah kena gilis basikal depan rumah tapi tak mati.
baby pernah sakit baring je tak aktif macam selalu tapi tak mati.

nyawa kami sekeluarga berenam mungkin ditanggung baby.

sangat mustahil.
baby kena gilis lori ketika dia tidur tapi dia langsung tak hancur.
mata tak terkeluar.
perut tak terburai.
hanya berdarah sikit kat mulut.

Tuhan lebih menyayangi baby....
Dia tinggalkan aku di hari aku patut dah boleh jumpa dia kat rumah.
tak sempat jumpa.
tak sempat peluk.
tak sempat cium.

semoga baby aman di sana.


saya sangat merindui. :"(




15 butterflies concerned.:

Mr. J pengeRindu said...

fuh... berdebar2 baca... tapi kucing pula... salam kenal.

www.pengeRindu.com

aiEN said...

hmmm.. yana!!! sedehnyeeeee... fhm sgt3 prasaan tu..
tetibe ain risau pasal kucing kat rumah.. ada lagi 2 bulan nak jumpe ni.. comel nye family yana, sume sedeh..

Mr Kamikaze said...

Sesungguhnya yg hidup pasti akan mati...Arm was here...

~ Ann ~ said...

haishhh baby ooo baby.. kucing upanya engko.. nsb baikk

Nabiel said...

alalalaa~
cian...adik dh xde~huhuhu
msti cedih sedey~;(

kisahsensasi said...

memori seekor kucing upernya....huhuhu....

mUnie UncLe hUsin said...

i'm sorry to hear dat..
ko yg jaga pon rindu..
aku ni.. yg dah lame nk jumpe..
xsempat nk jumpe..
lagi la rindu-2an..
='(

nabila said...

sedihnya kak..sabar ea...

faeznaem said...

=(

Rara said...

sedihnyaaaaaaaaaa =( i can't imagine if terpaksa kena terima hakikat macam tu hilang oliey & kiki. huwaaaaaa tammmooooooooooo

zulicious said...

yana...takziah la ye...da la kucing kamu sgt comey...1family syg kucing..bgsnye..

yana,bestnye da abis praktikal...bilenye abis??jeles sgt2

Cutie said...

sedeynyee..:(
RIP baby..
smg korang 1 keluarga tabah..
baby da tenang kat sane..

MineMixs said...

sedih bce blog kamu adek bradik pasl en3 kucing nie..
kt umah sye pn ad bela kucing, seekor aje..xlh terlalu manjekan sbb kucing kat kampung ari tue mati kna lggar jgk tp ngan muto..sedih2..

mr and mrs sapic said...

weh...sory la...tp aku tegelak bace....sume wat entry pasal kucing 2...aku kn xske kucing...ape pon dasat la korang...

Kampungku2u said...

sadis sungguh aku ngat org xd...apa pun cite yg menusuk kalbu tapi aku sadis bila baca hehe... udah ada penganti baby ke wak? =)

Related Posts with Thumbnails
 
design by suckmylolly.com