Followers

Pages

Sunday, April 18, 2010

cooking loving doving


Masak.

Bagi aku kemahiran memasak sangat penting esp perempuan. Kalau kau dah umur 20++, pegang sudip pun terkial-kial, periuk dengan kuali pun tak dapat beza,  memang kau patut malu. Bukan takat malu tapi harus ada rasa risau juga. Ceh macam ceramah mari memasak bersama Chef Lily (sape tuh?) plak kan tajuk entri ni..hahaha

figura : dari mister google

Kalau dah dari kecik rajin ke dapur, memang surely cooking skill kat hujung kuku jer. Nak lentur buluh pun kena dari rebung kan, ni kan pulak manusia. 

Pendapat aku la kan...maybe aku silap....

Orang yang tak pandai masak act bukan tak pandai, tapi malas ke dapur tolong mak masak masa kecik-kecik dulu. Kalau kau anak manja ke, anak bongsu ke, anak tunggal perempuan ke...memang ni jela yang selalu jadi. Betol?

Memang betol...aku dah buat kajian dah.

Contoh paling senang la...

Kalau ada camping ke, event yang perlukan masak-memasak ke,,,surely la orang perempuan yang busy di dapur kan (kenduri mungkin tak)
Yang tak pandai memasak kita dapat tengok dia mesti tak tau nak buat ape. Nak capai apa pun teragak-agak. Nak basuh periuk besar pun malu-malu. ( Bukan malu tapi tak reti!)

figura : dari mister google lagi

Jadinya di sini,

pilihan di tangan anda *tiba-tiba*

Kepada para gadis : Siapa makan cili, rasalah pedasnya.
Kepada para-para sakura bakal suami : Tepuk dada, tanya selera.

Ramai kawan aku nak kahwin tahun ni.
Musim mengawan dah tiba nampaknya.
heeeee~


* kenal hati budi perangai dan segalanya sebelum kahwin!



12 butterflies concerned.:

SHAREL said...

kau pandai masak tak? aku nak order ni. lapaaa ahh :D

Mr & Mrs Mikko said...

alala..
main campak ja kalo mo masak2 neyh..

hahahaha...
asal cukup rasa,
ok la tuh...

butterflyana said...

sharel : haha order jangan tak order

butterflyana said...

mr & mrs mikko : mr ke mrs ni? hehehe..kalau main campak2 pon tak reti..camno tuh

hazman aka species1980 said...

sesungguhnya kaum lelaki memang suka gadis dan wanita yang tahu memasak...

kisahremaja said...

masak2 nie kalau ade kemahuan sure akan timbul minat nak blajar....

kisahsensasi said...

kalau blaja masak dengan buku resepi pun dah kira ok kan...

butterflyana said...

hazman : tepat sekali. hehehe

butterflyana said...

kisahsensasi : betul tu..yang tak minat tu memang fikir dah kawen makan telur ngan sardin je hari2 kot.

izham nordin said...

erm nie lah yg dcari...
tp jgn lp bab hati plak...

butterflyana said...

david : yeah boss. hati paling utama. :)

mUnie UncLe hUsin said...

kek cekelat celup se~
bace dlm nada loghat tganu ye..
huhu~

Related Posts with Thumbnails
 
design by suckmylolly.com