Followers

Pages

Sunday, September 30, 2012

Jimba adik-beradik :)





Assalamualaikum.

Lama sangat tak keluar bersama-sama. Kalau keluar pun mesti berdua tak pun bertiga. Jarang sangat dapat berempat. Selalunya Pami tu lah yang kemain liat nak join sekali. Macam-macam lah alasan dia. Nyampah je..


Last week, abah call Pami suruh pergi jemput adik. So nak tak nak kena jugak lah dia pergi menjemputnya. hehe. Aku dengan Naim pun kebetulan ada kat rumah so join aje lah. Boleh pergi makan-makan. :)









Yeay cukup adik beradik!
Adik habis kelas pukul 4 petang. So lepas ambik dia terus kitorang terjah Sunway Pyramid. Cuci-cuci mata je. Nak cuci purse belum gaji kan uols. Telan air liur je lah. hee
Jalan-jalan kejap pastu masing-masing dah bising lapar. Bincang pulak nak pergi makan apa.










Ice skating kat sini manjang je ramai. Apa diorang ni takde keje lain ke? eh emosi plak tetiba kan. hehe..
Gambar atas ni kitorang snap konon-konon nak bagi yang kat bawah tu semangat. Semangat tengah buat tarian Oppa Gangnam Style tu uols. Geli je tau. Padahal tah pape je pun. Bukan suka pun, saja nak bahan tapi makin ramai orang duk tengok diorang beroppagangnamstyle di bawah tu, makin rancak pulak diorang. Mencari publisiti sungguh. Tak kuasa tauu.


Ada anak murid aku yang chinese sebok jugak ber'oppagangnam' kat dalam kelas tau. Time-time aku leka mengajar murid lain ke, dia beroppa kat situ. 


'Ha kau jangan nak opah opah gangnam sangat eh..paper saya pun kau tak pernah nak lulus kan?'


'Saje je cikgu...lulus cikgu lulus..hehe..'



Tau pulak dia malu. kekeke..










Ok. Dah sampai pun kita. Poyo je nak cari kedai makan yang takde kat Seremban. Last-last ke pizza hut jugak. haha..
Pami dengan jam online baru dia.












Saya dengan gelang bunga baru. eh..hehe..
Tapi memang gelang tu baru beli. Pertama kali nampak rasa macam sweet je gelang tu. Terus beli walau duit dah nyawa-nyawa ikan dah. kekeke...
Sweet kan uols? matiilah mintak puji.











Naim.
Result dia dah keluar dah. 3.6+. Tahniah ye Naim. Bila masa ko belajar akak pun tak tahu tetiba je result ko dah macam tu. hehehe..













Adik yang asiklah membizi. Dah lah dia punya interview ke exam toefl dia tu jatuh masa Pami kawen. Boleh? Nasib baik masa tu kenduri belah perempuan. Nanti kena laju-laju jugak datang kenduri tau? huhuhu...













Makan time. :)
Habis makan terus nak balik dah. Tapi menyesat kejap sebab lupa parking kereta kat mana. Level mana wing mana. So dah jadi macam jalan-jalan jugak lah sambil-sambil tu kan. Pastu tetiba jumpa Zizan. Betul-betul ngam kitorang lalu sebelah dia pastu Pami salam dan nak ambik gambar. Terus je PA dia tolong ambikkan. Sporting sangat. :)










Taraaa!
Berbaloi jugak kitorang sesat cari parking. Dapat bergambar dengan Zizan. Uols hado? hehehe..
Tapi dia nampak penat sangat. Penat-penat pun dia layan aje. Kata-kata akhir dia before pergi ialah Selamat hari raya. Boleh tak? haha..sengal je tau. :)



Sekian cerita jimba saya adik beradik. Salam hujung minggu!






Friday, September 28, 2012

Open House Warga Pendidik Daerah Tampin



Assalamualaikum.

Tahun ni tetiba kena pergi majlis terbuka aidilfitri untuk warga pendidik daerah Tampin. Tahun lepas senyap sunyi je tak tahu menahu pun. Awal-awal lagi kitorang dah di'booked' untuk jaga booth sekolah kat pejabat pelajaran sana. Amboi tau pilih yang vogue-vogue aje suruh jaga booth. eh..


Setiap sekolah dalam daerah Tampin dah diagihkan tugas masing-masing. So, sekolah kitorang kena sediakan desserts. I likee. Manis-manis lemak-lemak ni memang aku suka. hehe...










Macam-macam menu disediakan. Ada sate, lemang, rendang ayam, rendang daging, rendang maman, laksa penang, bubur pulut hitam, buah-buahan, pelbagai jenis kek, air panas, air sejuk, kambing golek (sangat sedap dan laku), dan apa-apa lagi lah. Sangat lah banyaknye.












Ehem. Rajin tak weols? kekeke...
Aku dengan Una tengah memasak jeli strawberry untuk layer paling atas puding triffle.
Pagi tu, merewang lah kitorang kat bilik memasak kemahiran hidup sekolah. Kitorang kena sediakan desserts kan. So menu yang dipersetujui ialah jeli kelapa, puding koktail, puding karamel dan puding triffle. Berpeluh-peluh semua mengerjakan semua tu. 










Terpaksa mintak tolong pelajar form 1 aku. Kebetulan masa tu waktu kh aku dengan diorang. Nasib baik diorang ni memang boleh diharap. Sangat membantu. :)













Puding triffle in progress...













Berposing sempat aje tau semua. Amboii...hehe..
Pukul 11 pagi semua makanan settle. Kitorang balik rumah, mandi-mandi, siap cantik-cantik (eh..cantik lah pulak kennn? hee), pastu beli ais untuk masuk dalam bekas polistrin supaya jeli kelapa dan segala puding tu stay cool aje pastu zass kita ke Tampin sana.












Dah sampai!
Susun-susun semua pastu gilir-gilir pergi cari makanan dari satu booth ke booth yang lain. hehe..













Tujuh orang cikgu perempuan dan dua orang cikgu lelaki mewakili sekolah kami. 














Kemain laku tau especially puding triffle dan jeli kelapa. Macam pakai pelaris je. cewah! haha..
Belum sempat pukul 3 dah licin dah semua. Padahal orang-orang besar belum meronda lagi. Camne tuh? hehe..












Geng-geng bujang yang SENTIASA dapat kerja. Macam takde cikgu lain kat sekolah tu tau. lalala...
Tapi ada geng gorgeous ni, aku layankan aje.




Sekian.



Thursday, September 27, 2012

Acara makan-makan malam sabtu



Assalamualaikum.

So kita teruskan dengan entri makan-makan bbq yang aku cerita haritu. Petang tu kitorang beli barang-barang untuk dibakar. Nak buat cukup-cukup je. Taknak terlebih taknak terkurang. Sampai je rumah terus perap ayam, daging, sotong dan udang.

Lepas maghrib, terus kitorang mulakan hidup bara api. Buat kat depan rumah je. Siap pasang kipas besar sebab asap kemain banyak. :p









Adik dan Naim si tukang bakar.













Ayam bahagian thigh dengan drumstick je. (matilahh..bahagian berlemak je..habis diet)
Perap sekali dengan sosej.












Sotong dan udang perap lain. Kena lebih asam kan.











Wow! nampak vogue kan ayam tu? hehe..
Tetiba rasa lapar pulak nih. :p












Daging dan tongkeng ayam. Dua-dua ni sedap amat. Ada ke yang tak makan tongkeng? Rugi ok. kekeke...
Daging tu pun sedap juga. Half cook pastu cicah sambal kicap terus makan. Memang umpphh! :p
*teringat-ingat ni..sedapnya..










Udang. Biasa-biasa je.











Tahu bakar. Ni memang terbaik. Rangup je.













Salad! Our favourite.










Dan puding koktail sebagai desserts. Sedap sedap.
Memang lupa betul dengan diet malam tu. Terus lupa diri. hehe..
Suka lah buat bakar-bakar macam ni. Rasa meriah je rumah. Tapi syaratnya semua pun kena rajin dan cukup ahli keluarga di rumah. Ala-ala one happy family at home gituw. :)





Monday, September 24, 2012

Alkisah hadiah harijadi yang tak habes-habes



Assalamualaikum.

Kelmarin lepas keluar beli barang dengan adik-adik, tetiba sampai rumah adik hulur buku dan kad. Aku macam blur je. Happy belated birthday katanya. Alahai lah..punyalah dah lama kan. hehe...
Tapi aku suka je. Dapat kad semata-mata pun hati dah jadi pink. :)









Aku suka kad ni. Gojes je dipandang. eh...
Adik lah yang paling banyak bagi kad. Suka sangat dia bagi kad. Kad birthday, kad hari guru, kad congratulations, kad raya pun pernah bagi kot? hehe...
Semua kad disimpan elok. Rasa sayang je. Nak simpan buat koleksi untuk ditunjuk pada cucu cicit nanti. eh over..











Pastu merepek apa adik bagi buku 'Nota cikta buat cikgu' tu. hehe.. Aku pernah nampak buku ni dan macam nak beli tapi tak terbeli. Berat je nak beli rupanya ada orang nak bagi. :)













Oloh oloh oloh...
Terima kasih, adik. I'm glad to have sister like u too!












Ni adik yang dulu. Sekarang dah berubah dah. Dah lama aku nak cerita pasal perubahan adik tapi tak tertaip-taip sampai sekarang. hehe..insyaAllah nanti i cerita ye. :)




Sunday, September 23, 2012

Hai. Saya Mak Andam



Assalamualaikum.

Ni cerita masa aku pergi hari keluarga sekolah kat Pengkalan Balak, Melaka haritu. Tiada pun kitorang ni tahu yang akan ada pertandingan make-up kanak-kanak. Petang tu, kitorang (geng bujang-bujang) buat aktiviti sendiri je. Jalan-jalan tepi pantai, ambik-ambik gambar, layan jiwa sambil ambil angin petang je. Pastu nak dekat malam tu, kitorang pun balik lah bilik sebab nak berebut toilet pulak kan. Sorang mandi nak dekat sejam. So kena siap awal supaya tak terlewat. Malam tu pulak, mendapat lah aku kena jadi mc. Waktu tu jugaklah nak tulis skrip. Skrip ala-ala je supaya tak tergagap aku nak bercakap nanti. 


Sebelum masuk bilik, ada akak sekolah aku tu mintak tolong kitorang make-up kan anak dia. Ada dua orang anak dia. Aku suka je make-up make-up segala ni. Bab melawa kemain lagi kan. haha..









Cak!
Ini hasilnya. Comel tak?
Budak ni memang dah sedia comel pun sebenarnya. Aku touch up sikit-sikit je. Letak krim muka, tepek bedak sikit, blusher pink, eye-shadow color pink jugak tapi ada glitter-glitter sikit, celak, eyeliner pastu lipstik merah tony tint tu. Siap!
Adik dia Kay yang make-up. I tak snap plak yang tu. I cerita yang part i je ye :p












Sempoi gila pakai baju tido je sebab tak tahu pun ada pertandingan ratu cilik ni. Hentam aje.
Aku jadi mc masa tu. Kemain sebok bagi tips kat budak-budak tu suruh senyum. Jangan berhenti senyum tau nanti tak menang. hihihi... 













Bagus diorang ni. Dengar arahan. :)
Dan keputusannya, dapat tempat kedua. Yeay! Tu mesti sebab baju je tu. Kalau baju diorang vogue confirm menang tempat pertama. eh...
hehe...













Terasa muda remaja bila bergambar dengan kanak-kanak ni. Dua-dua comel amat!
Nak make-up make-up lagi lepasni cari kakak ye adik-adik.
:)




Saturday, September 22, 2012

Petang sabtu



Assalamualaikum.


Harini ada sekolah ganti tapi awal-awal aku dah mintak cuti rehat. Berkursus kahwin katanya uols. Awal-awal lagi aku dah pesan kat Pami kalau dia nak pergi kursus kahwin sila bagitau aku sebab aku nak join sekali. Takde kawan nak pergi nanti sebab semua pun dah pergi ok. Kss pun dah pergi. Menyesal sangat aku tak ambik masa zaman belajar kat universiti dulu. Kalau tak dah lama settle dengan harga murah pulak tu.


So, siang tadi ialah hari pertama aku pergi kursus kahwin tu. Subhanallah laa dia punya boring tu. Slot petang aku dah tak boleh blah dah. Ngantuk sangat siap nak berzikir tanpa lafaz dah aku tau. haha..


Esok ada satu hari lagi nak kena hadap. Dah lah sampai pukul 5.30 petang. Mati la nak kena rushing pulak drive balik Gemas. Dah la sensorang, agak lewat gak tu aku rasa. Memang kena laju esok nih tak boleh dah nak bercinta masa drive. huhu..ada yang nak teman kite tak? hee..



Habes je kursus petang tadi pukul 4.30 petang. Bukan reti nak rehat kat rumah ke apa. Sebok lah nak keluar pergi minum petang dengan ibunda dan adik-adik. Abah takde, Pami pulak dah selamat menidurkan diri. Ape yang penat sangat kursus kahwin tu pun tiada lah ku faham. kekeke...











Emak tengah baca doa makan. Tak menyempat tau diorang ni nak ambik gambar. hehe..
Muka aku sangat tak boleh nak blah kan? Tak boleh buat muka lebih penat dari tu? haha..serius penat ok. Tapi gagah jugak nak pergi makan roti planta. :p














Teh tarik.














Teh o ais.











Dah tetiba pergi shopping barang dapur pulak. Adik-adik ajak buat bakar-bakar malam tu. So ke Giant lah kite membeli ayam, udang, sotong, daging dan barang-barang nak buat puding koktail. Baru je selesai sesi bakar-bakar tu. Kenyang yang amat nih. Semua orang macam ular kekenyangan. Melingkar aje depan tv tengok masterchef. hahaha...



Selamat berhujung minggu uols! Bye :)




Thursday, September 20, 2012

muridku artis



Assalamualaikum.

Dalam ramai-ramai anak murid aku, boleh pulak tersesat seketul yang jadi artis. Pelajar lelaki tingkatan 2. Novin Raj namanya. Dari tahun lepas  lagi dia dah mula berlakon drama tamil dah. Masuk tahun ni tahun kedua nampaknya. Cerita tamil kanak-kanak.


Ingat lagi tahun lepas, aku tak tahu pun dia cuti untuk shooting drama dia tu. Bila aku tanya kawan-kawan dia kenapa lama sangat tak datang si Novin ni? Waktu mengajar subjek KH 3 waktu je seminggu so ketara lah kalau ada pelajar yang asik-asik takde je kan. Kawan-kawan dia cakap dia pergi shooting. Aku siap marah-marah masa tu sebab ingatkan diorang main-mainkan aku. Rupanya memang betul budak tu pergi shooting. hahaha...


Dua minggu lepas, Novin ada bagitau aku nanti dia cuti 2 bulan lebih sebab nak shooting lagi. Drama macam haritu tapi part two. Hamboii kan. Kemain lagi siap berpart two bagai.  Projek elektronik siapnya tidak. Siang tadi masa tengah beratur luar bengkel, dia pegang buku tebal apa tah. Bila ditanya, dia cakap tu buku skrip yang dia kena hafal. Aku siap perli kalau awak beria hafal nota kh macam awak hafal skrip ni kan bagus. Dia tersengih-sengih je. (cikgunya pun tak supportive langsung kan? hehe..)



Paling tak boleh blah bila Novin suruh aku tengok dia berlakon. Dia jadi saintis katanya. Aku ni layankan aje. Cerita dia berlakon tu tengah ditayangkan sekarang ni di saluran astro 201 pukul 7 petang. Aku tengok kejap-kejap je buat syarat sebab sungguh-sungguh sangat dia suruh aku tengok. Baik layan Kau Yang Terindah lagi feeling. hehe...










Siap ambik gambar sebagai bukti i support dia tau. :p












Tak heran konon tapi sebok jugak cikgu tu bergambar dengan artis kan? kekeke....




Adam dan Hawa (adaptasi novel)






Tak usah diucap, tak usah dilafaz
aku dah mengerti bahasa cintamu....






































Wednesday, September 19, 2012

happy belated birthday, saya!




Assalamualaikum.

Kesian kan tajuk entri macam ni. Paling kesian dekat 'saya' tu lah. Punya lah dah lama birthday dia baru nak update sini. Konon busy sangat. Hari-hari fikir nak update apa padahal banyak gila cerita simpan dalam draft. heee


Birthday aku haritu jatuh ketika kita semua sedang berpuasa kan. So, plan gitu-gitu je dengan geng-geng bas sekolah yang masih bujang nak berbuka puasa di luar. Habes sekolah, rehat-rehat kejap dan menuju lah kitorang ke sebuah restoran tomyam di Segamat. Punyalah ramai orang nak berbuka puasa. Nasib baik kitorang sempat booking awal-awal. :)



Sampai je kedai makan tu, tetiba dah ada kek. Magic kan? hehehe..










Sebelum berbuka. Meja penuh makanan. Semua kakak-kakak tau (termasuk Una..kekeke). I lah paling muda di situ. walaupunnnnn.....
Dari kiri Tehah, Una, Kak Su, saya, Kak As dan Kay tengah ambik gambar. (ampun Kay..hee)















So, selepas berbuka kitorang pun dengan muka tak malunya pergi pinjam lighter sebab nak hidupkan lilin. Siap nyanyi lagu happy birthday lagi. Punyalah tak malu kan. Jiran-jiran meja sebelah pandang aje. hehe...
Diorang celebratekan birthday aku sekali dengan Una sebab harijadi kitorang beza 8 hari aje. 
Zodiak kitorang sama, Leo. Patutlah rasa macam sherashi bersama je dengan Una ni. Nama pun nak dekat-dekat da.
Happy belated birthday juga, Una. :) 

 










Terima kasih semua para jelitawan (eh?) untuk ingatan ini.
Kenangan ini akan saya ingat sampai ke mati. *touching




wordless wednesday : gegar








Antara gambar yang disukai tapi kegegaran pula. :(




Monday, September 17, 2012

5 zamrud menang lagi..yay!



Assalamualaikum.

Makin dekat nak SPM ni, makin kurang pulak bilangan kehadiran pelajar ke sekolah. Pelajar kelas aku tu memang kuat  ponteng sekolah. Tah apa dia buat tah kat rumah tu. Nak kata Gemas ni banyak supermarket ke, mall ke, tidak la pulak. Maybe diorang yang ponteng tu sibuk menoreh getah agaknya. kekeke..


Esok ada paper landskap. Aku ni kemain risau lagi. Minggu lepas pun, asik buat latih tubi je nak bagi diorang senang jawab exam nanti. Tapi degil jugak yang ponteng-ponteng sekolah tu. Macam pandai sangat. Kalau fail paper aku, memang aku basuh cukup-cukup.








Kelas terbersih dan ceria untuk bulan Julai, tingkatan 5 Cantik masuk list lagi. :)
Setelah dibawak berbincang, duit tu aku belikan bendera untuk hias kelas. Masuk bulan lapan, ada pertandingan kelas paling patriotik.














Tu ha bendera-bendera kecik dengan bendera 1 Malaysia dah selamat digantung. 















Rasa meriah je kelas tu. Dah macam nak celebrate birthday gitu. hehe..














Bendera digantung secara melintang di tengah kelas. Ada 2 layer kita pasang. Lepastu dibantu lagi dengan bendera Negeri Sembilan dan jalur gemilang yang besar digantung di sudut atas kiri dan kanan kelas. Cukup.













Alhamdulillah.... :)
Tahniah tingkatan 5 Cantik.





Related Posts with Thumbnails
 
design by suckmylolly.com